Skratt gör dig gott.

Ett av de säkraste tecknen på att du faktisk är i förklimakteriet, i min mening, är om du inte känner igen dig själv längre.
— Helene Strandkvist

Det hör vi från många kvinnor som vi har pratar med och så var det även för mig personligen. Det tråkigaste symptomet kopplat till det, var att jag tappade min förmåga att skratta. Jag hade en 4-åring hemma så det blev rätt påtagligt dessutom, då vi hade som rutin att kittlas före läggdags. Den härligast stunden på dagen kunde jag nu inte fullt ut njuta av, som förut. Vad var det som hände?

Oavsett vad du skrattar åt eller vem du skrattar med - skratt gör dig gott och det är inget skämt haha.

Även om humor inte kan bota allt, så ser vi fler och fler bevisade positiva hälsoeffekter av att skratta, inte minst i förklimakteriet och klimakteriet:

10 positiva saker skratt kan bidra med!

  1. Lindra smärta. Skratt triggar igång produktionen och utsöndringen av endorfiner som fungerar som kroppens egna naturliga smärtstillande medel.

  2. Förbränna kalorier. Ok, nu skall vi inte överdriva, men det finns studier som visar att skrattande i 10-15 minuter om dagen kan bränna ca 40 kalorier. Många bäckar små, säger jag.

  3. Aktivera och lindra din stressrespons. När du skrattar ökar först din hjärtfrekvens och ditt blodtryck och sedan minskar de till en nivå som är lägre än innan. Efteråt lämnas du med en härlig avslappnad känsla som jag är säker på att du känner igen.

  4. Göra att musklerna slappnar av. Skratt lugnar även de fysiska spänningarna av stress i kroppen genom att simulera cirkulationen. Det bidrar till muskelavslappningen. Effekten sägs hålla i sig minst 45 minuter efteråt. Att axlarna automatiskt sänks ner är ett bra exempel på det.

  5. Skydda ditt hjärta. Forskning har visat att skratt har en antiinflammatorisk effekt som skyddar blodkärl och hjärtmuskler från de skadliga effekterna av hjärt- och kärlsjukdom. Hur det fungerar har vi inte riktigt förstått ännu, men det verkar vara relaterat till att minska kroppens stressrespons, vilken är direkt kopplat till inflammationen. Regelbundet genuint skratt borde kanske rekommenderas förebyggande i klimakteriet. Inte mig emot.

  6. Förbättra ditt immunförsvar. Skratt minskar stresshormonerna, ökar immuncellerna och de infektionsbekämpande antikropparna, vilket förbättrar din motståndskraft mot sjukdomar.

  7. Hjälpa dig att leva längre. En studie i Norge fann att människor med stark humor överlevde de som inte skrattar lika mycket. Skillnaden var särskilt anmärkningsvärd för de som kämpar mot cancer.

  8. Minska depression och ångest. Skratt frigör dopamin, en signalsubstans som fungerar som en belöning för hjärnan och får dig att känna dig lyckligare. De mer långsiktiga effekterna av detta är dessutom ett förbättrat humör och en motivation att fortsätta beteendet. Skratt aktiverar även frisättningen av en annan signalsubstans, serotonin, samma hjärnkemikalie som påverkas av de vanligaste typerna av antidepressiva medel, SSRI. Hur länge den effekten håller i sig är inte klart från forskningen, men det är åtminstone verkningsfullt under kortare perioder.

  9. Göra det lättare att hantera svåra situationer. Det är en av anledningarna att jag tycker att humor är så hjälpsamt i den här fasen av livet. Det skiftar perspektivet så att vi kan se situationerna i ett mer hjälpsamt och mindre hotfullt ljus. Ett humoristiskt perspektiv skapar psykologiskt avstånd, vilket kan hjälpa dig att undvika att känna dig överväldigad och avdramatiserar även konflikter.

  10. Hjälper dig att få kontakt med andra människor och göra dig förstådd. Om du behöver hjälp av en vän, arbetskamrat eller av en läkare under klimakteriet så prova att använda humor i din kommunikation. Om du fortfarande har den kvar vill säga. Det kan öka förståelsen för att du känner dig galen MEN INTE ÄR galen, om du förstår vad jag menar. Ibland vågar man ju inte dela berättelser av rädsla för att någon skall tro att man tappat det helt.

Vad hände med mig då? Fick jag tillbaka mitt skratt? Jo, det fick jag, till slut. Dels så lade jag om hela min livsstil för ett par år sedan och det hjälpte enormt. Men sedan fick jag också tipset att det faktiskt går att öva upp ens förmåga att skratta. Det kan jag skriva mer om nästa gång. Om ni vill?


Källor:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044456

https://www.weightlossresources.co.uk/calories/burning_calories/laughing-burns-calories.htm

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/stress-management

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25455066/

https://synapse.koreamed.org/articles/1003058

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19901609/

https://www.scientificamerican.com/article/laugh-lots-live-longer/

Helene Strandkvist

Helene Strandkvist är grundare av MeWe&You och har en bakgrund som entreprenör inom livsstil och e-handel. Hon skolade om sig till certifierad kost- och hälsocoach och funktionsmedicinsk terapeut efter en lång tid av hälsoutmaningar i förklimakteriet. Nu satsar hon helhjärtat på att utveckla MeWe&You för att hjälpa andra.

Previous
Previous

Varför styrketräning efter 40?

Next
Next

Vi behöver prata mer om för/klimakteriet.